Descrierea procesului de izolare triplu stratificata

Incarcarea si verificarea traseului

     Tevile care sosesc din zona de stocare sunt incarcate pe linie cu ajutorul macaralei rulante.

     Tevile sunt controlate pe linie, una cate una.

     Se verifica datele de inregistrare, dar si urmele de grasime, ulei sau alte defecte.

 

Sablarea si pregatirea suprafetelor

     Inaintea etapei de sablare, tevile sunt preincalzite intr-un cuptor cu gaz cu o capacitate de 600.000 kcal/h pentru a elimina orice reziduu de umiditate si pentru a se asigura faptul ca se respecta parametrii prevazuti in caietul de sarcini al sablarii.

     Tevile sunt apoi sablate cu o granulatie metalica unghiulara pentru a obtine gradul de rugozitate specificat si pentru a se curata suprafata.

     In sablare se folosesc trei rotoare de 30 kW fiecare, iar cabina izolata si antifonata este prevazuta cu un rezervor pentru filtrarea si reciclarea pulberii reziduale.

 

Suportul intermediar si inspectia

     Toate tevile sablate sunt controlate din nou, una cate una, pe suportul intermediar. Pe intreaga suprafata a conductelor, se verifica gradul de sablare, curatenia si rugozitatea, astfel incat acestea sa corespunda instructiunilor de control al calitatii.

     Tevile sunt apoi incarcate pe banda de intrare pentru izolare si imbinate prin intermediul unor conectori din aliaj sau din plastic, prevazuti cu banda de mascare in partea superioara, cu scopul de a forma o singura conducta pe parcursul procesului de izolare.

Spalarea sub presiune si preincalzirea

     Pentru a evita pulberile reziduale, toate tevile imbinate sunt curatate cu apa fierbinte sub presiune si uscate inainte de a fi introduse in bobina de inductie.

     Tevile sunt apoi preincalzite cu ajutorul unei bobine de incalzire cu inductie de 1000 kW, cu scopul de a ridica temperatura otelului la nivelul necesar aplicarii corecte a pulberei epoxidice (grund).

     Temperatura fiecarei tevi este in permanenta monitorizata pentru fiecare teava prin intermediul unui pirometru optic si al unui indicator de temperatura.

 

Aplicarea izolatiei triplu-stratificata

     Pentru aplicarea primului strat, anume a pulberei epoxidice, conductele trec printr-un stand de aplicare a grundului, cu 29 de pistoale de pulverizare incarcate electrostatic, pozitionate de jur-imprejurul suprafetei conductelor in trei randuri. Scopul acestor pistoale este sa aplice pe suprafata o cantitate corecta si uniforma de grund. Fluxul de aer corect si incarcarea electrostatica pentru fiecare pistol este controlata si reglata in mod automat.

     Urmatoarele doua straturi, adezivul si stratul superior (de polietilena sau polipropilena), sunt aplicate cu un singur cap de extrudare, compus din doua blocuri centrale, care acopera teava in mod uniform. Adezivul si stratul superior, initial granulat, sunt topite prin rezistenta electrica in interiorul a doua prese de extrudare cu un surub de 100 mm pentru adeziv si de 160 mm pentru stratul superior. Apoi, ele sunt sunt impinse in interiorul capului O-Die, de unde ies prin terminatiile circulare. Sunt comprimate printr-un sistem de vidare pe intreaga suprafata a tevilor.

Racirea

     Tevile izolate sunt scufundate imediat intr-un rezervor cu apa pentru racire, ce reduce temperatura tevilor, evitandu-se astfel aparitia oricaror posibile defecte ca urmare a unei imbibari a invelisului.

     Tunelul de racire are 25m lungime si permite racirea tevilor pe toata suprafata lor intr-un flux de 200 de metri cubi pe ora de apa.

 

Identificarea defectelor

     Imediat dupa ce ies din tunelul de racire, tevile sunt separate, iar conectorul este indepartat manual. Tevile separate trec apoi prin dispozitivele de detectare a defectelor, care se asigura ca izolarea a fost aplicata pe intreaga suprafata a tevilor. Acest lucru se face aplic├ónd o tensiune de 25kW pe intreaga circumferinta a tevilor. Acest control se desfasoara fara intrerupere pe intreaga suprafata a tevilor.

     In cazul unor intreruperi sau a vreunui punct de discontinuitate pe invelisul tevii, se produce o descarcare electrica, iar detectorul de defecte va informa operatorul printr-un semnal acustic.

Stantarea tevilor

     In aceeasi zona in care se afla dispozitivele de detectare a defectelor, printr-o instalatie programata automat, fiecare conducta este marcata pe intreaga lungime cu un text in cerneala. Astfel, tevile sunt insemnate cu date legate de otel si izolare, precum si cu informatii despre clienti sau proiect.

 

Retezarea

     Doua masini dotate cu filtre si cu un sistem de aspirare adecvat elimina 100 - 150 mm din izolatia de la capetele tevilor, folosind perii de otel abrazive, care ajusteaza nivelul stratului izolant la capetele lor.

Controlul final si depozitarea

     La final, toate tevile sunt controlate temeinic in postul de comanda rotativ. Daca este necesar, zonele retezate ale tevilor sunt protejate cu vopsea temporara iar capetele au capace de protectie. Conductele sunt apoi scoase din suportul final cu ajutorul macaralei rulante si transportate spre depozitare, in interiorul hangarului.